Het belang van een correct ingevuld schadeformulier

Auteur: Priscilla Smit
- 21 mei 2025
Een ongeluk kan iedereen overkomen, ook jou. Op zo’n moment is het belangrijk om rustig te blijven en direct actie te ondernemen. Het correct invullen van het Europees schadeformulier is essentieel voor een goede en snelle schadeafhandeling. In deze blog lees je waarom dit zo belangrijk is, hoe je het formulier invult en waar je op moet letten.
Inhoudsopgave
Vul het schadeformulier altijd samen in
Na een ongeval vul je samen met de tegenpartij de voorkant van het Europees schadeformulier in. Doe dit het liefst direct na het ongeval, ook als er geen zichtbare schade is. Door dit samen ter plekke te doen, leg je de situatie zo objectief mogelijk vast.
Let erop dat je alle 15 vragen op de voorkant volledig invult. Neem hier de tijd voor. Controleer na het invullen of alle gegevens kloppen en teken pas als je het met alles eens bent. Het formulier bestaat uit een doordrukvel, dus de informatie wordt automatisch overgenomen op het exemplaar voor de tegenpartij. Beide partijen houden één exemplaar. Is het doordrukvel slecht leesbaar? Maak dan een duidelijke foto van het goed leesbare exemplaar, zodat je altijd een kopie hebt.
Verzamel bewijsmateriaal
Om de situatie nog duidelijker vast te leggen, is het verstandig om direct na het ongeval foto’s te maken. Denk hierbij aan de volgende foto’s:
- De schade aan alle betrokken voertuigen
- De plaats van het ongeval
- De verkeerssituatie ter plekke (waar mogelijk zonder de voertuigen te verplaatsen om een duidelijk beeld van het ongeval te maken)
Deze beelden kunnen later van grote waarde zijn bij de beoordeling van de schade en de aansprakelijkheid.
Wat te doen na het invullen?
Neem zo snel mogelijk contact op met je eigen verzekeraar of tussenpersoon. Zij vertellen je wat je verder moet doen en begeleiden je bij de afhandeling van de schade.
De achterkant van het schadeformulier hoef je niet direct in te vullen. Dat kun je op een rustiger moment doen.
Veelgemaakte fouten en risico’s
Een onvolledig of onjuist ingevuld schadeformulier kan leiden tot discussie over de schuldvraag. In sommige gevallen is het daardoor niet mogelijk om de schade te verhalen op de andere partij. Zorg er dus voor dat je het formulier zorgvuldig invult en alles controleert voor je ondertekent.
7 tips voor het juist invullen van het schadeformulier
- Blijf rustig en neem de tijd om het formulier correct in te vullen.
- Zoek een veilige plek om dit te doen, weg van het verkeer.
- Zorg dat je altijd een papieren schadeformulier in je auto hebt. Heb je er geen? Neem dan contact met ons op.
- Kijk of er getuigen zijn en noteer hun contactgegevens zoals, naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.
- Let op bij vraag 12. Indien van toepassing, kruis de juiste vakjes aan en zorg dat ze aan de juiste kant worden aangekruist.
- Controleer of het kenteken van deze andere partij goed leesbaar is.
- Maak een duidelijke situatieschets van het ongeval.
Tot slot
Een goed ingevuld schadeformulier maakt het verschil tussen een snelle afhandeling en langdurige onzekerheid. Vul het formulier dus altijd samen met de tegenpartij in, controleer alles zorgvuldig en verzamel aanvullend bewijsmateriaal zoals foto’s en getuigenverklaringen.
Heb je vragen of hulp nodig bij het invullen van het schadeformulier? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.