Ons advies? Een reisadvies!

Heeft u recht op uw geld terug bij een dreigende ramp?

Heeft u gaande uw reis te maken gehad met een dreigende ramp? Dan kunt u, mits uw reisorganisatie lid is van de Stichting Calamiteitenfonds Reizen (SCR), een deel of de gehele reiskosten terugvorderen. Onder een dreigende ramp verstaat het SCR gebeurtenissen zoals natuurrampen en terrorisme. Let op! Epidemieën en dierenziekten vallen hier niet onder. Het SCR besluit uiteindelijk hoeveel u van uw reiskosten terug krijgt.

Bij een dreigende ramp kan de SCR een dekkingsbeperking opstellen. Dit betekent dat u uw reis kosteloos kunt annuleren vanaf 30 dagen voor de start van uw reis. Als u besluit om alsnog op reis te gaan, kunt u achteraf niets meer terugvorderen.

Naast een dekkingsbeperking van de SCR kan het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies over een land uitgeven. Ook voor een negatief reisadvies geldt: u krijgt geen geld terug als u alsnog op vakantie gaat. Bent u benieuwd naar het reisadvies over uw favoriete vakantieland? Raadpleeg de website van de Rijksoverheid.

Kunt u uw reis annuleren? 

U kunt u reis annuleren door ziekte in de familie, scheiding en een nieuwe baan. U kunt uw reissom terugvorderen, echter moet u wel de annuleringskosten zelf betalen. De hoogte van dit bedrag kunt u vinden in de algemene voorwaarden van uw reisorganisatie.

Actueel reisadvies over Turkije

Terrorisme: Er geldt voor het gehele land een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dit komt door de opgelaaide strijd tegen de terroristische organisatie PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en de strijd tegen groepen als ISIS in Irak en Syrië.

Onveilige gebieden: Reis niet naar het grensgebied met Syrië. Door de burgeroorlog in Syrië is het langs de Turks-Syrische grens niet veilig. Sinds 2012 is het Turks grondgebied vanaf Syrië regelmatig beschoten. Daarbij zijn gewonden en doden gevallen. Reis niet naar het grensgebied met Irak. De situatie aan de Iraakse kant van de grens is door de gewapende strijd tegen groepen zoals ISIS (Islamitische staat van Irak en Syrië) zeer gevaarlijk. Reis niet naar de regionale hoofdstad Diyarbakir. In Diyarbakir hebben grootschalige militaire operaties plaatsgevonden. Vooral in de oude stadskern is zwaar gevochten. De situatie is nu rustiger, maar het is nog steeds niet veilig in Diyarbakir.

Kaartje bij reisadvies Turkije

Noodsituatie: Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 155 (politie), 112 (ambulance), 110 (brandweer). De Nederlandse ambassade zit in Ankara. Voor informatie over de Nederlandse Ambassade, raadpleeg de website van Nederlandse ambassade in Ankara. Voor informatie over het Nederlands consulaat-generaal, raadpleeg de website van het consulaat-generaal in Istanbul.