In de nacht je smartphone opladen vergroot het risico op brand!

BRON: https://nos.nl/artikel/2201624-s-nachts-je-smartphone-opladen-vergroot-risico-op-brand.html

Het opladen van een tablet of smartphone terwijl je ligt te slapen is misschien handig, maar ook behoorlijk brandgevaarlijk. Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt in de jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden voor brand door apparaten.

“We zien een iets stijgende trend en we denken dat het voor een belangrijk deel te vermijden is”, zegt algemeen directeur Richard Weurding.

Helft van de meldingen

De helft van het aantal woningbranden wordt volgens de verzekeraars veroorzaakt door elektronische apparaten. “Met name het aan laten staan van elektronische apparaten en het opladen ervan is een risico.”

De verzekeraars zien twee problemen met het ’s nachts opladen van bijvoorbeeld een smartphone of tablet. “Het is verstandig om bij voorkeur op te laden als je er zelf bij bent”, zegt Weurding. Daarnaast wijst hij erop dat ‘overladen’ moet worden voorkomen. Als het apparaat opgeladen is, is het volgens hem verstandig om de stekker er meteen uit te trekken.

Het Verbond van Verzekeraars ziet ook dat “het gebruik van alternatieve bedradingen problemen geeft”, en adviseert de originele oplader te gebruiken. Vorig jaar nog verbood de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) de verkoop van 24 soorten opladers vanwege brandgevaar.

Draadloze luidspreker met verkeerde adapter

De waarschuwing is onderdeel van de Risicomonitor Woningbranden die het Verbond van Verzekeraars jaarlijks uitgeeft in samenwerking met Brandweer Nederland. Uit de cijfers blijkt dat het aantal brandclaims het afgelopen jaar licht is gedaald naar 103.657.

Bij woningbranden kwamen in 2016 47 mensen om het leven. Huisartsen behandelden 75.000 mensen met brandwonden. De regionale verschillen tussen brandclaims zijn groot. Relatief de meeste kwamen uit Overijssel en Drenthe, de minste uit Zeeland en Friesland, zagen de verzekeraars.