Zeker verzekeren!

Nederlanders staan er om bekend zo’n beetje elk risico af te dekken met een verzekering. Er zijn dan ook talloze verzekeringen in allerlei soorten en maten. Een paar van deze verzekeringen zijn verplicht, terwijl andere optioneel zijn. Maar welke verzekeringen worden verplicht vanuit de overheid?

 

  1. Zorgverzekeringen (basisverzekering)

De zorgverzekering is in Nederland verplicht. Deze verzekering bestaat uit een basisverzekering en eventueel een aanvullende verzekering. De basisverzekering is verplicht voor iedere Nederlander van achttien jaar of ouder. Ben je nog geen achttien jaar? Dan ben je verzekerd op de polis van je ouders.

 

  1. Opstalverzekering

Mensen die ‘’verplicht’’ zijn een opstalverzekering te sluiten zijn eigenaar van een koopwoning. Deze verzekering is wettelijk niet verplicht, maar wordt indirect wel geëist door hypotheekverstrekkers. Met deze verzekering ben je verzekerd voor schade aan jouw huis.

 

  1. Autoverzekering (WA-verzekering)

Wanneer er een auto op jouw naam staat, ben je verplicht deze WA te verzekeren. Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor de schade die je met je auto aan anderen toebrengt. Het uitbreiden van jouw autoverzekering is mogelijk.

 

  1. Motor- en brommerverzekering

Voor een motor- of brommervoertuig gelden dezelfde regels als voor een autovoertuig.  Je bent als eigenaar verplicht het voertuig minimaal WA te verzekeren. Is het voertuig niet in gebruik dan kun je, onder bepaalde voorwaarden, het voertuig laten schorsen.

 

Wil je meer weten over de verplichte verzekeringen? Of heb je juist vragen over jouw optionele opties? Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over.