Flexibel vastzitten aan uw hypotheek

Ondanks de nieuwe trend ‘’ rentemiddelen’’ zitten veel huiseigenaren nog steeds vast aan een relatief hoge rente. Eén manier om die hoge rentelasten fors te verlagen is een verhuizing. Maar wat als u dat verkoopbord helemaal niet in de tuin wilt?

Tot op heden is verhuizing één manier om de rentelasten te laten dalen. Het hele hypotheekbedrag mag u boetevrij aflossen. Er bestaan uitzonderlijke gevallen waarbij het anders met de geldverstrekker is afgesproken. Als het huis verkocht is en de hypotheek is ingelost, kunt u een nieuwe hypotheek afsluiten met een lage rente.

Maar wat nu als u veel te blij bent met uw huidige huis? Dan hebben huizenbezitters alleen de mogelijkheid om 10 of 20 procent van het originele hypotheekbedrag af te lossen, anders gelden forse boetes. Europese regels verbieden banken nu al boetes op te leggen voor nieuwe hypotheken, echter helpt dit de consumenten niet met een bestaande hypotheek.

Het CDA en de ChristenUnie stellen de banken voor om elk jaar het bedrag dat afgelost kan worden om te zetten in een nieuw hypotheekdeel met een veel lagere rente. Als de bank dat niet wilt doen, zou het mogelijk moeten zijn om naar een bank over te stappen die dit wel aanbiedt.

De twee partijen willen duidelijkheid van minister van Financiën, de heer Dijsselbloem. Naast het feit dat het de huizenbezitters zou helpen, kan het tevens goed zijn voor de staatskas, aldus Omtzigt van het CDA. ‘’ Bovendien is dat ook goed voor de staatskas, want dan is de staat ook minder geld kwijt aan de hypotheekrente aftrek’’.