Transparantie nog niet afgeschreven

Aegon heeft per september dit jaar de afschrijvingslijst beschikbaar gesteld op de site. De transparantie van deze lijsten zijn over het algemeen erg laag. Slechts enkele verzekeraars laten de consument zien hoe zij de dagwaarde van de producten berekenen.

Een afschrijvingslijst wordt gebruikt om de dagwaarde van gestolen of beschadigde producten te berekenen. Op de lijst staat onder andere wat de levensduur van een bepaald product is. Dit kan per verzekeraar variëren. Hierdoor lopen de uitkeringen fors uiteen.

Het Tros-programma Radar heeft reeds aandacht besteed aan de transparantie van deze lijsten. De meeste verzekeraars hanteren de 60-40 nieuwwaarde-regeling. Tijdens 60% van de levensduur krijg je 100% van de nieuwwaarde vergoed, aldus Radar. Juist om deze reden is het van belang om te weten welke levensduur jouw verzekeraar hanteert.

Andere verzekeraars die hun afschrijvingslijst (gedeeltelijk) publiceren zijn: de reisverzekeringen van ING, NN, Reaal, Europeesche en Zelf.nl en de inboedelverzekeringen van Centraal Beheer, Reaal en Zelf.nl. Naar verwachting zullen tevens ASR en andere verzekeraars de transparantie vergroten betreffende de afschrijvingslijsten.

Wil je weten wat jij uitgekeerd krijgt bij schade of verlies? Houd dan de site van jouw verzekeraar goed in de gaten!